Annons:
Etikettallmänt
Läst 3092 ggr
Staffan
2014-10-15, 13:01

Kampen mot ebola - Hjälp till du också!

En och en halv månad, 45 dagar. Så länge har världen på sig att stoppa ebola, enligt en hög FN-företrädare. ”Antingen stoppar vi ebola nu eller så står vi inför en situation utan motstycke som vi inte har någon plan för att hantera”, säger FN:s vice ebolakoordinator Anthony Banbury.

Den här bloggen brukar mest användas för att skriva om roliga saker. Idag är ett undantag. 7 av 10 som får ebola dör. Så illa är det. Världshälsoorganisationen WHO pratar om att vi mot slutet av året riskerar se uppemot 10.000 nya smittade människor i veckan!

Jag hyser den allra största respekt för de kvinnor och män som beger sig till det mest drabbade området för att hjälpa till på plats. Läste att professor Hans Rosling är på väg till Liberia. På frågan om han verkligen vågar åka dit svarar han att han inte vågar stanna hemma. Och när det finns människor som är beredda att göra denna heroiska insats vore det väl ändå själva fan om inte vi andra åtminstone kan bidra med ekonomiska resurser för att hjälpa till i det arbetet.

De flesta av oss här i Sverige har möjlighet att hjälpa till på något sätt, även om vi inte har modet eller möjligheten att bege oss till katastrofområdet. Öppna plånboken NU och ge ett bidrag till någon av de organisationer som jobbar för att hjälpa de drabbade och stoppa ebolan.

Läkare utan gränser är den organisation som gjort allra mest för att stävja ebola-utbrottet. Från iFokus ger vi idag ett bidrag till dom. MEN vi vill också uppmuntra dig som inte ännu gjort det att starkt överväga att göra samma sak, samt uppmuntra dina familj och dina vänner att göra det. 

Innan det är för sent. Idag. NU!

» Läkare utan gränser

// Staffan

Annons:
[Carpinus]
2014-10-16, 09:27
#1

Alla sorters bidrag bör ju vara välkomna, och då kom jag att tänka på de gamla musikgalorna och skivinspelningarna till förmån för svältande och katastrofdrabbade. Det har ju tjatats i decennier om en comeback av ABBA, vilket givetvis aldrig blir av. Men tänk om det åtminstone kunde bli en skivinspelning av en låt skriven av Benny  och Björn och med "slocknade" svenska världsstjärnor som ABBA-medlemmarna, Roxette och Swedish House Mafia i kören, till stöd för Läkare utan gränser och kampen mot Ebola - så mycket pengar det skulle kunna dra in!

[Yllhilda]
2014-10-16, 11:05
#2

#1 Eller de nu populära artisterna och göra en ny "band aid". 🙂

[Carpinus]
2014-10-16, 11:22
#3

#2 Eller hur? Alla uppslag bör vara värda att fundera över!

Säg att singeln jag hoppas skall bli av säljs för en hundralapp kommer upp i en internationell upplaga på en miljon sålda ex., vilket bör vara fullt möjligt, så skulle det rasa in hemska pengar där. Kombinerar man det sedan med kringtjänster som T-shirts med "Abbolamotiv" , royalty på visningar på nätet, filmer om hur inspelningen skett o.s.v. kan det generera minst lika mycket till!

Medaljjägaren
2014-10-16, 16:10
#4

Men om man är en av de tre som överlever är man väl immun resten av livet? Så varför inte paketera in de överlevande i sådana där konstiga kläder och säga åt dem att dom ska bekämpa ebolan? Borde inte någon av alla som blir smittade vara läkare i sådana fall?

YEY, INSIDER!

[Yllhilda]
2014-10-16, 22:00
#6

#4 Det kanske dem gör, men det kanske inte rapporteras ut till resten av västvärlden som är väldigt upptagen med att förhindra att den kommer hit. Det står säkert i lokala tidningar. 🤫

Annons:
Medaljjägaren
2014-10-17, 10:29
#7

#6 Ja, det har du rätt i.

YEY, INSIDER!

Cristine
2014-10-18, 00:40
#8

Skippa julklapparna iår och ge pengarna till att motarbeta ebolan i stället.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

ToniaMV
2014-10-18, 14:58
#9

#1 och #2

Jättebra förslag med band aid gala av något slag. Men hinner detta organiseras tillräckligt snabbt? Pengarna behövs ju typ "Nu". Kan Christer Björkman engageras i detta och organisera upp det tillräckligt snabbt?

[Carpinus]
2014-10-18, 16:21
#10

#9 Pengar kommer nog att behövas under lång tid, och när man förhoppningsvis får stopp på spridningen så finns det mängder av efterlevande som behöver hjälp, sjukvården måste (re)organiseras, infrastruktur komma igång igen o.s.v.   

Verkar ju som om hjälporganisationerna nu mer ropar efter kompetent personal än ekonomiskt bistånd, även om det förra givetvis också kostar.

Miniland
2014-10-18, 21:40
#11

så läskigt 😕

~I am quiet because if I would speak I would tell the truth and hurt people ~

Älvan
2014-10-19, 17:22
#12

Pengarna och insatserna behövs idag! Helst för 30 år sen då ebola funnits sedan 1970, men i isolerade byar. En pandemi är hotande åtminstone hela länder som blir totala katastrofområden. Ignoransen har varit stor från västvärlden, men vi ska inte gråta över spilld mjölk. Vi vaknar sent och därför krävs helt extrema insatser idag. Om 2 v krävs 4 ggr mer resurser att stoppa detta än idag. Dvs väl investerade resurser om satsas nu. Behövs otroligt mycket människor på plats. Inte bara omvårdnadspersonal utan samhällsbyggare, organisatörer bla och jag tror militär pga extrem panik riskerar utbryta i dessa länder då folk flyr åt alla håll. Det tar upp till 21 dagar innan symptom uppkommer hos den smittade så smittspridningen kan bli helt utan kontroll med infrastrukturen och när folk så snabbt kan flytta sig med bla flyg. Att vi i västvärlden inte än kan hanrera denna typ av sjukdom är tydligt i USA där nya smittade tillkommit INOM landet. Vi i Sverige har inte än kompetensen att hantera detta inom sjukvården. Kommer ebola hit kommer enorma resurser krävas i en situation med enorm platsbrist på sjukhusen redan idag. Bäst är att göra allt för att stoppa detta idag på plats.

Upp till toppen
Annons: